“Mensen zullen altijd gezondheidszorg nodig hebben”, vertelt Dr. Kit Latham, medeoprichter en CEO van Credentially, een startup voor automatisering in de gezondheidszorg, aan Insider. 

Dat de gezondheidszorg onmisbaar is, werd goed duidelijk tijdens de coronapandemie. Het duwde startups in de gezondheidszorg naar de frontlinies, toen zorgverleners gebukt gingen onder de druk van grote wachtlijsten en personeelstekorten. Ondernemers in deze sector haalden in 2021 maar liefst 25 miljard dollar binnen bij investeerders, die het belang van gezondheidsvraagstukken meer zijn gaan inzien.

2022 leek een vergelijkbaar jaar te worden. Maar de economie kreeg het zwaar, en met name de technologiesector was hier de dupe van. Een van de resultaten hiervan was dat financieringen in startups in de gezondheidszorg met bijna de helft daalde naar 13,5 miljard dollar.

Elke subsector in de gezondheidstechnologie kreeg te maken met terughoudende geldschieters. Startups op het gebied van vrouwengezondheid en klinische proeven ondervonden de grootste kapitaalvermindering.

"Ik denk dat de daling van de investeringen in zorg op afstand illustreert hoe persoonlijk gezondheidszorg is", zegt Julia Hawkins, algemeen partner bij durfinvesteerder LocalGlobe. "Virtuele zorg was uiterst belangrijk om aan te bieden tijdens COVID, maar we weten dat veel mensen persoonlijke zorg zullen blijven wensen. Zorg op afstand is een hulpmiddel, maar kan persoonlijke zorg niet volledig vervangen."

AI-gedreven medicijnontwikkeling en startups op het gebied van geestelijke gezondheid groeiden ook hard tijdens COVID-19. Maar ook zij incasseerden dit jaar klappen bij geldschieters.

Ondanks dat de markt op de rem trapt, beschrijven zorginvesteerders en -ondernemers 2022 nog steeds als een transformerend jaar. Hun belangrijkste bevindingen lees je hieronder.

1. Technologie voor ondervertegenwoordigde groepen werd in de schijnwerpers gezet

Van de menopauze tot geestelijke gezondheid: aandoeningen die vóór de pandemie als 'taboe' werden bestempeld, werden dit jaar zichtbaar en bespreekbaar gemaakt. 

Digitale gezondheidsplatforms boden patiënten een grotere mate van privacy. Tegelijkertijd bleken ze een goed middel om "bepaalde ondervertegenwoordigde doelgroepen, zoals in de geestelijke gezondheidszorg en de femtech" te bereiken, zegt Gordon Euller, algemeen partner van APEX Ventures Medical Fund, tegen Insider.

Startups die gepersonaliseerde behandelingen aanbieden voor nicheproblemen of demografische groepen, haalden dit jaar allemaal kapitaal op. Hierbij moet je denken aan bijvoorbeeld menopauze-app Vira Health, het platform voor geestelijke gezondheid MyMynd en platform voor mannengezondheid Numan.

In Europa werden door zorgverleners onderbediende aandoeningen in toenemende mate "ondersteund door aanbieders van secundaire arbeidsvoorwaarden", stelt investeerder Dr. Molly Gilmartin van AlbionVC.

2. De markt voor zorg op afstand werd volwassener

In Europa hebben naar schatting zo'n 17 miljoen mensen long covid, ofwel last van langdurige klachten na een coronabesmetting. Dit benadrukt de behoefte aan betere oplossingen voor chronische gezondheidsproblemen.

Naarmate de druk op zorgverleners in heel Europa toenam, werden levensvatbare langetermijnbehandelingen een grotere prioriteit voor investeerders.

In het kielzog van Covid-19 groeiden de startups in de zorg op afstand explosief, omdat ze de gaten in de wereldwijde gezondheidszorg opvulden. Tegen 2021 werden startups zoals Kry en Alan als 'unicorns' gewaardeerd, toen durfkapitalisten 1,1 miljard dollar in de sector staken.

Hoewel de investeringen naar 851 miljoen dollar daalde in 2022, zijn zorg-op-afstand-startups nog steeds "klaar om wereldwijd te groeien", aldus Euller. "De technologieën op dit gebied zijn behoorlijk volwassen."

Chris Bischoff, algemeen directeur bij durfkapitalist General Catalyst, zegt dat zijn onderneming een "langetermijnvisie" hanteert bij het bepalen van de volwassenheid van het ecosysteem. Hij noemde gezondheidsstartups Alan, Kry en Doctolib dit jaar als de "eerste generatie winnaars". 

Eyal Rabinovich, durfkapitalist bij Eight Roads, beschouwt ook de invoering van de DiGA (Digital Health Application) in Duitsland als een belangrijk ijkpunt voor de sector. De wet maakt het makkelijker voor patiënten om hun gebruik van digitale gezondheidsplatforms te laten vergoeden en toont hoe startups en publieke gezondheidsdiensten steeds meer zijn gaan samenwerken.  

3. Overnameactiviteit op de gezondheidsmarkt stijgt

Hoewel het aantal beursgangen flink terugliep, sloeg de overnamegekte toe in Europa. Er werd in 2022 voor totaal 39 miljard euro aan health tech-overnames gedaan, volgens Dealroom. En die trend zal naar verwachting tot ver in 2023 aanhouden. 

Enkele forse deals waren de overname van Neogene Therapeutics door AstraZeneca voor 320 miljoen dollar en de overname van Ducentis Biotherapeutics door Arcutis voor 400 miljoen dollar. 

Oprichter Latham van de automatiseringsstartup Credentially verwacht meer fusies en overnames in het komende jaar. Het zou hem daarnaast "niet verbazen om meer Amerikaanse overnames van Britse en Europese gezondheidstecnologie te zien, als de dollar sterk blijft."

4. Meer durfkapitalisten beginnen te investeren in gezondheidszorg 

De gezondheidszorg is niet de makkelijkste markt voor algemene durfkapitaalfondsen om te betreden. Dat komt omdat het verifiëren van de wetenschap achter de door zorgstartups aangeboden behandelingen een belangrijk aspect is bij het due diligence-onderzoek. Toch is het drukker geworden op de investeringsmarkt.

"Veel algemene investeerders zetten nu in op gezondheidstechnologie", vertelt Gilmartin aan Insider. 

Ook bij de oprichters van startups viel deze trend op. Henry Majed, medeoprichter van geestelijke gezondheid startup MyMynd, merkte een toestroom van algemene durfkapitalisten in de geestelijke gezondheidssector nadat veel healthtech-zwaargewichten investeerden in de eerste generatie startups.

"Algemene durfkapitalisten bewegen zich nu naar geestelijke gezondheid en welzijn", zegt hij. "Ze wachtten op de shakedown om op zoek te gaan naar de beste spelers in de sector."

LEES OOK: Dit is het duurste medicijn ter wereld: $3,5 miljoen per patiënt voor behandeling van hemofilie